Мелнички производи

Брендот на пченични брашна на “Жито Полог” АД е лидер на македонскиот пазар. Мелничките производи се добиени од 100% посебни сорти на пченица со соодветен квалитет. Сите брашна имаат фина гранулација, природна белина која се постигнува без додавање на адитиви и средства за обелување.
Namensko_vrekja_400
Наменско брашно

Висококвалитетно брашно наменето за изработка на бурек, пити, кори со екстра квалитет. Произведено од посебно селектирана квалитетна пченица. Содржина на пепел до 0.4%, тестото е стабилно, отпорно при нараснување, растегливо при развлекување, лесно при обработка. Погодно е за сушење и изработка на многу тенки кори за бурек, пити, кори. Достапно е во пакување од 25 кг.

Tetovsko_vrekja
Тетовско брашно Т-400

Наменето е за изработка на сите видови печива и колачи. Т-400 е екстра бело брашно, со фина гранулација и содржина на пепел до 0,4%. Тестото лесно се обработува, убаво нараснува, а готовите производи имаат одличен волумен, мека средина и прекрасен вкус и арома. Достапно е во пакувања од 25кг.

Pelagonisko_vrekja
Пелагониско брашно Т-500
Произведено е по посебна технолошка постапка со содржина на пепел до 0,5%. Производите имаат мека средина, крцкава кора, одличен волумен и посебен вкус и арома. Идеално е за употреба во пекарството и слаткарството, за производство на леб, погачи, пекарски производи по рецептура, специјални лебови, слатки и др. Достапно е во пакување од 25 кг.
Tetovsko_vrekja_850
Брашно Т-850

За производство на овој тип на брашно се користат сорти на пченица со посебни реолошки особини. Ваквата селекција на суровини обезбедува добивање на брашно богато со витамини, минерали, протеини, јаглехидрати, содржина на пепел од 0,75%. Т-850 е вистински избор при производство на пекарски производи со зголемена нутритивна вредност. Достапно е во пакување од 25 кг.

Burek
Наменско брашно за бурек и тенки кори

Пробајте од нашето брашно за бурек и тенки кори кое не содржи додатоци и адетиви и е произведено од селектирани и високо квалитетни сорти на пченици.

Достапно е во пакување од 1 кг.

Рецепт:

  • 500 гр,брашно-Наменско
  • 300 мл.топла вода
  • 15 грама сол
  • Масло
  • Фил по желба

Замесете тесто од брашно, сол и вода се додека не се лепи тестото.

Потоа поделете го тестото на 4 делови и премачкајте ги убаво со зејтин. Се остава да одмори 30 минути.

Развлечете го првиот дел од тестото преку намастената површина колку што е можно повеќе, потоа оформете квадрат и тргнете го на страна.

Земете ја втората кора  и повторете го процесот освен свиткување. Потоа свитканата кора ставетеја врз несвитката и ставете половина фил и завиткајте ја околу ќошовите.

Со останатите кори повторете го истиот чекор.

Направениот бурек се става во тепсија.

Се пече во претходно загреана релна  на 200 степени, 40 минути.

Откако ќе се испече, превртете ја тепсијата и исечете го на парчиња.

Наменско брашно за бурек и тенки кори

За да го добиете најбелото и најмекото тесто за да може да го обликувате како сакате пробајтего токму овој тип на брашно Т400 екста бело кое е 100 % природно добиено од цело зрно на пченица.

Достапно е во пакување од 1 кг и 5 кг.

Домашни мекици

  • 500 гр. брашно Т-400 екста бело
  • ½ коцка квасец
  • ½ лажичка прашак за пециво
  • ½ филџан масло
  • 1 лажичка сол
  • Топла вода по потреба

Ставете ги сите состојки и замесете многу меко тесто.

Оставете тестото да нарасне, а потоа со лажица измешајте го и оставете да нарасне уште еднаш.

Од нараснатото тесто формирајте топчиња и редете ги во сад премачкан со масло.

Од секое топче со раце формирајте мекица и пржете во поголема количина загреано масло.

Домаќинско бело брашно Т-400

Домаќинки ова е ваше брашно добиено по природен пат како во минатото, за да се потсетите на вкусот на вашите баби и мајки месите со нашето домаќинско бело брашно.

Достапно е во пакување од 1 кг и 5 кг.

Брзи кифлички со сусам

  • 600 гр.брашно
  • 1 прашок за пециво
  • 1 лажиче сол
  • 1 дм. масло
  • 1 кисела павлака 180 мл.
  • 1 квасец
  • 2 дл. топло млеко
  • 1 јајце

Се меси тесто од сите состојки откако прво квасецот ќе се активира со топлото млеко.

Се развлекува тестото и се сечат триаголници,па се виткаат кифлички.

Се премачкуваат со јајца се става сусам и се печат 15 минути во загреана рерна на 200 степени.

Специјално брашно за пица

За да добиете најдобро и највкусно тесто за пица направете го со нашето специјално брашно за пица кое не содржи додатоци и е 100% природно.

Достапно е во пакување од 1 кг.

Пица за 10 минути

  • 1 чаша јогурт
  • 2 чаши брашно
  • 2 лажици масло
  • ½ лажичка сол
  • ½ лажичка прашок за пециво

Од сите состојки замесете тесто.

Тестото веднаш расукајте го на набрашнета површина, па ставете во плех за печење.

Филувајте по сопствен избор.

Печете во загреана релна на 220 степени 10-тина минути.