Тетовските тестенини со јајца се совршено решение за сите трпези, дури и кога станува збор за најпребирливите конзументи. Изразената жолта боја и специфичниот вкус, ги прават производите препознатливи и омилени долги години наназад.
Изработени се по традиционален рецепт, исклучиво од три компоненти:
Овие тестенини се богати со протеини, јаглехидрати, имаат висока енергетска вредност и се лесно сварливи.
Наш рецепт:
Супа од зеленчук
Во претходно зовриена вода со малку сол, зачин и масло,се додаваат исецкани моркови и брокула.
Сето ова се вари 15 мин.
Потоа се додава фидето и се вари уште 9 мин.
Пред да се сервира супата се додава ситно сецкан магдонос.
Наш рецепт:
Печени макарони за 4 лица
Наш рецепт:
Печени јуфки за 4 лица
Се става во плиток сад и се пече на 250°C 1 час се додека течноста не испари.
Наш рецепт:
Гарнирани тестенини за 4 лица
500 гр. посни јуфки се варат во вода со додаток на сол и зејтин.
Две главици ситно сецкан кромид се пржат до промена на боја, кон нив се додаваат 350 гр. сецкани печурки, вегета и бибер по вкус.
Гарнирот се додава на сварените посни јуфки.
За декорација се додава кечап.
Наш рецепт:
Салата со тарана
Се меша и декорира со маслинки.